بهترین شیوه درخواست طلاق
بهترین شیوه درخواست طلاق چیست؟
بهترین شیوه درخواست طلاق، دریافت حق طلاق هنگام جاری شدن خطبه عقد است. اما اگر زوجه حق طلاق نداشته باشد از طریق اثبات عسر و حرج می تواند به راحتی درخواست طلاق نماید. در کشور ما حق طلاق با مردان است و خانم هایی که قصد متارکه داشته باشند، باید بتوانند دلیل قانع کننده ای برای طلاق ارائه نمایند.
اگر شما به دنبال بهترین شیوه درخواست طلاق هستید و نیاز به مشاوره قانونی دارید، می توانید با وکلای متخصص ما در گروه مهروران مشورت کنید.
بهترین روش برای طلاق کدام است؟
پیش از معرفی بهترین شیوه درخواست طلاق، باید کمی درباره قوانین صحبت کنیم.
- اگر درخواست طلاق از جانب هر دو طرف باشد، طلاق توافقی بهترین شیوه درخواست طلاق است.
اما از آنجا که در کشور ما ارائه درخواست طلاق از طرف زن با دشواری های زیادی روبرو است، پرونده های طلاق جزو پیچیده ترین پرونده های قانونی هستند.
تا زمانی که زن نتواند قاضی را قانع کند و دفاعیات کافی از خود ارائه نماید، نمی تواند حکم طلاق را دریافت کند. به همین خاطر توصیه می شود خانم هایی که قصد ارائه درخواست طلاق دارند، حتماً با یک وکیل طلاق مشورت کنند که با قوانین جدید و رویه های قضایی کاملاً آشنایی دارد. این کار باعث تسریع در روند پرونده می شود و مراحل دادرسی را کوتاه تر می کند.
- چنانچه درخواست طلاق از طرف مرد باشد، مشکلی از نظر قانونی ندارد.
یعنی بهترین شیوه درخواست طلاق در کشور ما این است که مرد باشید! مرد بدون هیچ دلیلی می تواند پس از پرداخت حق زن به صورت تمام و کمال، او را طلاق بدهد. تنها کاری که مرد باید انجام دهد، طی مراحل قانونی و آماده کردن مدارک لازم برای طلاق است.
- در صورتی که ارائه درخواست طلاق از طرف زن باشد، تنها در صورت اثبات عسر و حرج یعنی مشقت و زجر زیاد، امکان پذیر است.
در ایران بهترین شیوه درخواست طلاق، اثبات عسر و حرج است. این اقدام باعث می شود تا زن بتواند برای طلاق اقدام کند. عسر و حرج شامل موارد متعددی می شود که عبارتند از:
ترک زندگی مشترک توسط مرد
اگر مرد بدون دلیل موجه خانه را ترک کند و دلایل عقلانی و شواهد گواه این امر باشند، زوجه یا همان زن می تواند برای درخواست طلاق اقدام نماید.
سوء رفتار مستمر
در صورتی که زن ادعا کند شوهر او اعتیاد دارد. اقداماتی مانند خشونت خانگی انجام می دهد و سوء رفتار او همیشه تداوم دارد. می تواند از روش طلاق عسر و حرج استفاده نماید و این بهترین شیوه درخواست طلاق است.
عدم پرداخت نفقه
در صورتی که زوج بدون دلیل موجه از پرداخت نفقه به همسر خود خودداری نماید، مشمول طلاق عسر و حرج می شود.
ضرب و شتم زوجه
ضرب و شتم و رفتار های خشونت آمیز هم جزو مواردی هستند که زن می تواند آن ها را اثبات کند و برای درخواست طلاق اقدام نماید.
بیماری جنسی
امراض جنسی که امکان انتقال آن از طریق روابط زناشویی به زوجه وجود داشته باشد، یکی از موارد عسر و حرج است. به همین خاطر زن می تواند به خاطر دلایلی که مانع از برقراری روابط زناشویی می شود، شکایت کند و درخواست طلاق بدهد.
تغییر دین
اگر مرد به هر دلیلی دین خود را بعد از عقد تغییر دهد، شرطی هم هنگام عقد معین نکرده باشد، زن می تواند از او طلاق بگیرد.
محکومیت جزایی
مرتکب شدن جرم توسط زوج و مجازات های سنگینی که باعث می شود او بیش از 5 سال در زندان باشد و نتواند به خانواده خود رسیدگی کند، یکی دیگر از مواردی است که زن می تواند برای ارائه درخواست طلاق عسر و حرج از آن استفاده نماید.
بهترین روش برای درخواست طلاق از طرف زن کدام است؟
احتمالاً شما هم افراد زیادی را می شناسید که درگیر پرونده طلاق هستند و سال ها است که نتوانسته اند حکم طلاق را از قاضی دریافت نمایند.
این مشکل به خاطر وجود قوانین دست و پاگیری است که زن را برای ارائه دادخواست حق طلاق محدود می کنند. اگر زن مدارک و مستنداتی داشته باشد و بتواند یک طرفه برای طلاق اقدام کند، مشکلات قانونی بسیاری پیش روی او هستند.
مگر اینکه بهترین شیوه درخواست طلاق را انتخاب کند و بتواند به قاضی ثابت کند که دلیل موجهی برای طلاق دارد. ماده ۱۱۳۳ قانون مدنی و شروطی که در عقدنامه نوشته می شوند، می توانند به عنوان راهنما برای طلاق، دریافت نفقه و مهریه خانم ها باشند. حتی خانم ها می توانند حضانت فرزندان خود را نیز در صورت لزوم دریافت کنند.
روش هایی که برای طلاق از طرف زن وجود دارند، عبارتند از:
1. طلاق توافقی
اگر زن بتواند با همسر خود برای طلاق به توافق برسد، می تواند در مدت زمان کوتاهی طلاق توافقی بگیرد.
2. طلاق با حق طلاق
دومین روش و بهترین شیوه درخواست طلاق که بانوان می توانند از آن استفاده کنند، دریافت حق طلاق هنگام جاری شدن خطبه عقد است.
3. اثبات شرط های مندرج در عقدنامه
۱۲ شرط در عقدنامه به صورت چاپی آمده اند که اگر زن بتواند هر یک از آن ها را اثبات کند، امکان ارائه درخواست طلاق را دارد و زوج نیز به استناد قانون باید درخواست طلاق او را بپذیرد.
4. عسر و حرج
بهترین شیوه درخواست طلاق که با استفاده از آن بانوان می توانند خیلی سریع طلاق بگیرند، اثبات عسر و حرج است که در بخش پیش به صورت کامل درباره آن صحبت کردیم. اما بد نیست بدانید، مهمترین موضوعاتی که بانوان می توانند با استناد به آن ها عسر و حرج بگیرند، کدامند.
- عدم تهیه مسکن برای مدت طولانی
- ازدواج دوم بدون رضایت همسر اول
- عدم پرداخت نفقه به مدت ۶ ماه
- بیماری های مقاربتی و واگیردار
- مریضی لاعلاج
- ترک زندگی توسط مرد
- ناباروری مرد
- دریافت حکم زندان به مدت ۵ سال و ارتکاب جرم زوج
- ضرب و جرح و توهین
- خیانت به زوج
- عدم برقراری رابطه جنسی به صورت متعارف
- برقراری رابطه جنسی غیرمتعارف
- داشتن مشکلات زناشویی به مدت طولانی
- رابطه نامشروع مرد با افراد دیگر
- دوری طولانی مدت زوجین از یکدیگر
نحوه اثبات عسر و حرج
اثبات عسر و حرج زن در قانون کشور ما به استناد ماده ۱۱۳۰ قانون مدنی امکانپذیر است. در صورتی که زن بتواند اثبات کند هر یک از دلایلی که به عنوان عسر و حرج معرفی کردیم در زندگی او مصداق پیدا کرده، می تواند مراحل طلاق را آغاز کند.
اما به دلیل اینکه اگر طلاق توافقی نباشد، یکی از دشوار ترین پرونده ها در دعاوی خانگی محسوب می شود، اکیداً توصیه می کنیم قبل از ارائه درخواست طلاق از جانب زن، حتماً با یک وکیل متخصص خانواده مشورت کنید. زیرا مراحل طلاق پیچیدگی های خاصی دارد و مشخص نیست که چنین پرونده هایی کی به سرانجام برسد.
نکته: اولین قدم برای اثبات عسر و حرج، صحبت با یک وکیل و دریافت مشاوره حقوقی است.
ضمناً زن باید بتواند دادخواستی را به عنوان مقدمه ثبت کند و در نتیجه آن، دادخواست اصلی طلاق را به دادگاه خانواده ارائه نماید. در صورتی که زن مدارک لازم برای اثبات عسر و حرج زوج را داشته باشد، می تواند برای شروع و انجام مراحل طلاق به دفتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه نماید و دادخواست خود را از طریق این مرجع به دادگاه خانواده بفرستد.
چنانچه زن بهترین شیوه درخواست طلاق را انتخاب کرده باشد و بتواند در دادگاه یکی از شروط مندرج در سند عقد را اثبات کند، می تواند برای دریافت مهریه و حق حضانت فرزندان نیز اقدام کند.
اگر مدارک و شواهد کافی باشند، دادگاه زوج را مجاب می کند تا همسر خود را طلاق بدهد و حق و حقوق قانونی او را هم پرداخت کند. اما معمولا پرونده های طلاق به همین راحتی به پایان نمی رسند و بعضی از آن ها سالها طول می کشند.
به همین خاطر است که توصیه می کنیم قبل از مراجعه به دادگاه، حتماً با یک وکیل حقوقی خانواده مشورت کنید. این وکلا با توجه به تجربه ای که دارند، بهترین شیوه درخواست طلاق را به شما معرفی می کنند و به شما کمک می کنند تا روند پرونده را هرچه سریع تر پی بگیرید.
مدارک لازم برای اثبات عسر و حرج
در صورتی که طلاق از طرف زن باشد، ارائه یک سری مدارک برای دادخواست طلاق ضروری است. چنانچه زن بخواهد بهترین شیوه درخواست طلاق را انتخاب کند، ناچار است عسر و حرج زوج را اثبات کند. مدارکی که برای دادخواست طلاق و اثبات عسر و حرج لازم است، عبارتند از:
- سند ازدواج به همراه رونوشت آن
- شناسنامه و کارت ملی زن
- مدارک مربوط به اثبات حق طلاق زوجه یا ارائه وکالت نامه طلاق
- مدارک اثبات عسر و حرج و بیانگر دلیل طلاق که شامل این موارد می شوند. (مدارک اثبات کننده دیوانگی شوهر، مدارک بیماری شوهر، مدارک مربوط به ترک منزل یا خشونت و سوء رفتار)
نکته: دریافت رونوشت سند ازدواج تنها از طریق دفترخانه ای امکان پذیر است که عقد نکاح در آنجا صورت گرفته است.
کلیه مدارک بالا باید به دفتر خدمات الکترونیک قضایی تحویل داده شود تا مراحل ثبت دادخواست طلاق آغاز گردد.
مدت زمان طلاق از طرف زن و مراحل آن
تعیین یک زمان دقیق برای پرونده طلاق امکان پذیر نیست. با توجه به آیین دادرسی مدنی و قانون طلاق، بعد از اعتراض هر یک از زوجین، 3 دادگاه برگزار می شود که عبارتند از:
- دادگاه بدوی
- دادگاه تجدید نظر
- دیوان عالی کشور
در صورتی که رای هر 3 دادگاه به نفع زن باشد، حدود یک سال طول می کشد تا خانم بتواند حکم طلاق را از دادگاه بگیرد. اما همیشه هم اینطور نیست و طی مراحل قانونی پیچیدگی های زیادی دارد. به خصوص اگر زوجه نتواند مدارک کافی برای اثبات عسر و حرج زوج ارائه نماید و آشنایی کافی با قوانین مدنی کشور نداشته باشد.
مراحلی که یک زن برای درخواست طلاق باید طی کند، عبارتند از:
- ثبت دادخواست طلاق زن در دفاتر خدمات الکترونیک قضایی
- مراجعه به شعبه دادگاه و شرکت در جلسات شورای حل اختلاف و دادگاه خانواده
- ارائه مدارک و اثبات ضرورت طلاق در دادگاه
- قانع کردن قاضی پرونده و صدور حکم طلاق
چنانچه حکم طلاق قطعی شود، اجرای آن در دفاتر رسمی طلاق امکانپذیر است. زوجه می تواند به دفترخانه ازدواج و طلاق مراجعه نماید و 6 ماه هم زمان دارد که با ارائه حکم طلاق و مدارک شناسایی و سند ازدواج، صیغه طلاق را اجرا کند.
نکته: در صورتی که قاضی قانع نشود و حکم طلاق را رد کند، این حکم برای تجدید نظرخواهی فرستاده می شود و این پرونده در دادگاه تجدید نظر در استان محل سکونت زوجین، مورد بررسی قرار می گیرد. اگر پرونده در دادگاه تجدید نظر هم رای شخصی نداشته باشد، پرونده در دیوان عالی کشور بررسی می شود. دیوان عالی کشور، عالی ترین مرجع قضایی است که به پرونده های پیچیده رسیدگی می کند.
به همین خاطر است که می گوییم مشخص نیست مدت زمان طلاق, آن هم از طرف زن چقدر باشد و چه مدت طول می کشد تا یک خانم بتواند برای دریافت حکم طلاق اقدام کند.
اهمیت مشاوره با کارشناس حقوقی برای طلاق
هرچند بهترین شیوه درخواست طلاق را انتخاب کرده باشید، باز هم بدون مشاوره و دریافت نظر وکلای حقوقی، نمی توانید خیلی سریع نتیجه بگیرید.
اگر زن خود را به عنوان متقاضی طلاق معرفی کند، برای دریافت مهریه هم با مشکل مواجه می شود و حتی نمی تواند حق و حقوق خود را از زوج مطالبه کند. اما اگر زن به عنوان ارائه دهنده درخواست، بهترین شیوه درخواست طلاق را انتخاب کند، می تواند زوج را مجبور به طلاق و پرداخت مهریه نماید.
ولی فقط یک وکیل خانواده است که می تواند نظر قاضی را تغییر دهد و دادگاه را مجاب کند که زوجه حق دریافت مهریه و حتی حضانت فرزندان خود را دارد. درست است که اثبات عسر و حرج با ارائه شواهد و مدارک امکان پذیر است.
اما از آنجا که بسیاری از قوانین به نفع مردان هستند، خانم ها برای ثابت کردن ترک منزل، رابطه نا مشروع شوهر و یا سوء رفتار نیاز به مدارک قانونی دارند و یک وکیل متخصص که در این زمینه تجربه و سابقه دارد به خوبی می تواند آن ها را راهنمایی کند تا مدارک لازم را جمع آوری نمایند.
کلام پایانی
در صورتی که به خاطر پیچیدگی های پرونده طلاق نگران هستید، می توانید با وکلای متخصص مهروران مشورت کنید. وکلای مجرب ما بهترین شیوه درخواست طلاق را با توجه به شرایط شما پیشنهاد می کنند و کمک می کنند تا در کوتاه ترین زمان ممکن بعد از اثبات شرایط خاص در دادگاه به صورت قانونی طلاق بگیرید.