آزار جسمی و مجازات قانونی آن
نکات حقوقی مفید

آزار جسمی و مجازات قانونی آن

در مورد آزار جسمی و مجازات قانونی آن چقدر اطلاعات دارید؟ قانون مدنی کشور ما آزارگری زنان را در چه درجه‌ای از جرایم قرار داده و جرم آزارگری زن چیست؟

آزار جسمی (physical abuse) رفتارها یا اعمالی را شامل می‌شود که در هر فضایی امکان وقوع آن وجود دارد. این رفتارها یا اعمال در زمره ناهنجاری‌های اخلاقی به شمار می‌آیند. این ناهنجاری‌ها می‌توانند در کوچک‌ترین بخش جامعه یعنی خانواده تا در کل فضای جامعه اتفاق بیفتند. اثرات این رفتار و اعمال به صورتی است که تنها جسم فرد را دچار آسیب دیدگی نمی‌کند. به جرأت می‌توان گفت آسیب اصلی این گونه رفتارهای مغایر با هنجارهای اخلاقی به روح و روان افراد آسیب دیده وارد می‌شود.

اذیت و آزار در لغت هم معنی هستند و در اصطلاح کیفری و عرف قضائی نیز مصادیق و معنای یکسان دارند، هر چند که برخی حقوق‌دانان معتقدند آزار شدیدتر از اذیت است.


اذیت و آزار به رفتارها و اعمالی اطلاق می‌شود که موجب آسیب یا درد و آزار جسمی یا آسیب و آزردگی روحی، روانی گردد، بدون آنکه عرفاً و اصطلاحاً «ضرب و جرح» به شمار آیند. همچنین نباید از واژه «آسیب» به جای اذیت و آزار استفاده کرد، زیرا آسیب از نتایج اذیت و آزار است، و نه خود آن؛ در واقع آسیب، نقص و زیانی است که بر جسم و حیثیت و یا بر روان اشخاص وارد می‌آید که ممکن است یا از اذیت و آزار ناشی شود و یا در نتیجه اعمال و رفتارهای دیگر باشد.

حتی گاهی این آسیب‌ها تا حدی در روان فرد قربانی نفوذ می‌کنند که داشتن زندگی عادی و سلامت را از او می‌گیرند. حال متصور شوید که یک زن در محیط خانواده و توسط همسر یا پدر و برادر خود مورد آزار جسمی قرار بگیرد و در جایگاه مادر باشد، قطعا چنین فردی نخواهد توانست فرزندان سالمی از نظر روحی تربیت کند. در این مقاله قصد داریم تبعات قانونی آزار جسمی زنان را مورد بررسی قرار دهیم.

تبعات قانونی آزار جسمی

انواع آزار جسمی خشونت خانگی کدامند؟

این نوع از آزار جسمی به صورت خشونت آمیز اتفاق می‌افتد و ممکن است که روح و روان شما را هم تحت تاثیر قرار دهد. معمولا آزارهایی که به جسم یک شخص وارد می‌شود ممکن است به صورت تدریجی شروع و منجر به ضرب و جرح شود و کم‌کم اوج بگیرد. بدیهی است که در اثر آزار و خشونت خانگی شما آسیب می‌بینید. در ادامه برخی از نمونه‌های این نوع آزار بیان می‌شود.

  • سیلی زدن و لگد زدن
  • کتک زدن و هل دادن و پرتاب کردن
  • گاز گرفتن و خراش روی بدن فرد دیگری ایجاد کردن
  • پرتاب کردن وسیله به سمت شما یا این که از نظر فیزیکی محدود کردن
  • غذا دادن به اجبار یا گرسنگی دادن
  • رانندگی به گونه‌ای که موجب ترس شما شود و بی ملاحظه باشد.
  • خفه و مسموم کردن که دیگر فقط یک آزار محسوب نمی‌شود و قتل حساب می‌شود.
  • سایر موارد دیگر: در صورتی که آزاری به شما رسیده است اما در خصوص عنوان مجرمانه آن اطلاعی ندارید؛ می‌توانید با کمک مشاوره حقوقی  و تماس با یک وکیل، عنوان مجرمانه را از او بپرسید.

قانون و آزار جسمی

قانون ایران در خصوص این نوع از آزار و خشونت خانگی مقررات سختگیرانه‌ای دارد اما نیاز است که شاکی طرح شکایت کند. در واقع اگر شخصی طرح شکایت نکند؛ امکان پیگیری این نوع آزار وجود ندارد. آن دسته از آزارهایی که در مکان‌های عمومی و شلوغ انجام می‌شود به خصوص اگر با رعب و ایجاد وحشت برای عموم افراد در جامعه باشد؛ بهتر قابل پیگیری است ولی در هر صورت نیاز است که شاکی طرح شکایت کند.

خشونت خانگی

آزار جسمی و طریقه شکایت در مورد آن

اگر به شما در محل آزار جسمی رسیده است بهترین راه این است که در همان محل با پلیس تماس بگیرید. در این صورت پلیس با مراجعه به محل گزارشی تهیه می‌کند. اما اگر در همان محل با پلیس تماس نگرفته‌اید بهتر است که به کلانتری مراجعه کنید و شرح ماجرا را بدهید در این صورت کلانتری گزارش تهیه می‌کند.

البته مراجعه به کلانتری به این معنا نیست که نباید شکایت خود را در دفاتر خدمات الکترونیک قضایی به ثبت برسانید بلکه باید با مراجعه به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کنید و شکایت خود را به صورت رسمی به ثبت برسانید تا پرونده شما در دادگاه بررسی شود. لیست برخی از دفتر خدمات الکترونیک قضایی در مقاله‌ای دیگری آورده شده است که می‌توانید به یکی از آن‌ها یا هر دفتری که به محل شما نزدیک است مراجعه نمایید.

مراجعه به پزشکی قانونی در آزار جسمی

در صورتی که به جسم شما آزار رسیده است؛ باید به پزشکی قانونی مراجعه کنید تا میزان جراحات و صدمات مشخص شود. میزان دیه بر اساس نظرات و آسیب‌ها و صدماتی که از گزارش پزشکی قانونی بیان شده است؛ مشخص می‌شود. البته این قاضی است که باید مقدار آسیب را بر اساس نظرات پزشکی قانونی بررسی کند و سپس در خصوص دیه مبلغی مشخص کند. بعد از این که شما شکایت خود را در دفاتر خدمات الکترونیک قضایی به ثبت رساندید؛ دادگاه شما را به پزشکی قانونی ارجاع می‌دهد و در همین حین تحقیقات دادسرا هم شروع می‌شود.

حکم قاضی در آزار جسمی

معمولا پرونده‌های شکایت ابتدا در دادسرا بررسی می‌شود. به همین  منظور نیاز است که تحقیقات پرونده شما تمام شود و بر اساس شواهد و مدارکی که خود شما ارائه کرده‌اید؛ بازپرس پرونده تحقیقات خود را آغاز می‌کند تا بتواند متهم یا مجرم را پیدا کند. در صورتی که بررسی‌ها و تحقیقات کامل شد؛ پرونده برای صادر شدن حکم به دادگاه ارسال می‌شود. قاضی پرونده با توجه مدارک و ادله‌ای که دارد و همچنین بر اساس تحقیقات بازپرس، حکم نهایی را صادر می‌کند.

لزوم ثبت ثنا قبل از شکایت

اگر به هر دلیلی مورد آزار متجاوزان به صورت جسمی قرار گرفته‌اید؛ توجه داشته باشید که قبل از مراجعه به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی حتما وارد سامانه ثنا شوید و در این سامانه ثبت نام کنید. علت ثبت نام در این سامانه به این خاطر است که شما قادرید مراحل پیشرفت پرونده خود را از صفحه کاربری خود ببینید و ابلاغات قضایی توسط این سامانه انجام می‌شود.

نحوه شکایت از آزار جنسی

چگونگی ثبت شکایت در آزار جنسی

اگر آزار و اذیت جسمی به صورت تجاوز جنسی بوده است؛ باید توجه کنید که تا ۷۲ ساعت وقت دارید به پزشکی قانونی مراجعه کنید. بهتر است که با گزارش پزشکی قانونی و با کمک وکیل در کرج، شکایت خود را در دادگاه طرح کنید. بسیاری از افرادی که قربانی خشونت و تجاوز جنسی می‌شود به دلایلی مانند آبرو و حیثیت ترجیح می‌دهند که سکوت کنند. واقعیت این است که سکوت در برابر متجاوزین باعث بدتر شدن شرایط می‌شود.

در خصوص مراجعه پزشکی قانونی حتما به این نکته توجه داشته باشید که بهتر است که حتما با همان لباس‌هایی که در هنگام تجاوز بر تن دارید؛ به این مرکز مراجعه کنید. هرگز حمام نروید و مسواک نزنید به همین خاطر که ممکن است ردی از متجاوز بر روی لباس یا بدن شما مانده باشد که می‌تواند در پیدا کردن متجاوز کمک شایانی کند.

سخن پایانی

سکوت در برابر هر نوع آزاری چه به صورت جسمی و چه به صورت روانی، شایسته نیست و شرایط را در جامعه برای متجاوزان راحت‌تر می‌کند. آزارهایی که به جسم اشخاص وارد می‌شود قابل پیگیری هستند؛ کافی است که با مراجعه به کلانتری شرحی از وقایع را برای ماموران بازگو کنید.

به هر حال نکته‌ای که باید تمامی افراد به آن توجه داشته باشند این است که هرگز بدون مشورت و راهنمایی یک وکیل اقدام به طرح دعوا نکنند. در واقع استفاده از وکیل مزیت‌هایی در هنگام طرح شکایت دارد که بهتر است برای نتیجه بهتر در دعوا با او مشورت شود. بنابراین توصیه این است که با گروه حقوقی مهروران در خصوص طرح شکایت مشورت نمایید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا