تفاوت انواع طلاق و تصمیم دادگاه در انتخاب گزینه مناسب
آشنایی با انواع طلاق و نحوۀ تصمیمگیری دادگاه
تفاوت انواع طلاق در چیست ؟
تا چه اندازه درباره انواع طلاق دانش حقوقی دارید؟
در این مقاله از سایت وکیل خانواده، قصد داریم تا شما مخاطبین عزیز را با انواع طلاق و تفاوتهایی که با یکدیگر دارند، آشنا سازیم.
ابتدا باید بدانیم که زمانی که در زندگی مشترک زوجین، مشکلات به درجه غیرقابل تحملی رسیده و برطرف ساختنِ آنان نیز از توان طرفین خارج شود، آنگاه صحبت از « طلاق » به میان آمده و هر چند که نمیتوان آن را به عنوانِ تنها راه حلِ پیشرویشان محسوب کرد.
اما وقتی حقوق دوجانبه آنها در زندگی مشترک تحت تأثیر دلایل مختلفی پایمال شود، آنگاه طلاق میتواند تا حد امکان، به برطرف ساختنِ مشکلات و موانع پیشروی آنها کمک نموده و یا از شدت آسیب ها بکاهد.
انواع طلاق در قانون مدنی ایران مورد اشاره قرار گرفته است و هر کدام از منظر خاص ممکن است مورد توجه باشد.
انواع طلاق در فقه
طلاق رجعی
طلاق خلع یا خلعی
1- طلاق بائن :
طلاق بائن طلاقی است که با اجرای صیغه طلاق, رابطه زوجین با یکدیگر بصورت تمام وکمال قطع می شود.
در این طلاق, اگر زن و شوهر بخواهند مجددا با یکدیگر ارتباط داشته باشند, باید بین آنها صیغه نکاح جاری شود و به عقد یکدیگر درآیند.
همچنین در ایام عده برای شوهر حق رجوع وجود ندارد.
طلاق بائن به 4دسته به شرح زیر تقسیم میشود:
اول – طلاق خلع و مبارات
دوم – طلاق زن یائسه
سوم – طلاق قبل از نزدیکی
چهارم – طلاق سوم(سه طلاقه)
2-طلاق رجعی :
در این نوع طلاق, مرد در دوران عده ( ۳ ماه پس از زمان ثبت طلاق) میتواند به همسر خود رجوع نماید.
البته که در طلاق رجعی، قرائت مجدد صیغه عقد واجب نیست و قانون این اجازه را به زوجین میدهد که همچون دورانِ پیش از طلاق، ارتباط خود را از سَر بگیرند.
3- طلاق خلع یا خلعی :
نوع دیگر از انواع طلاق، طلاق خلع است ( که میتواند توافقی و یا یک طرفه باشد. ) بدین معنا که زن از همسر خود کراهت داشته ( و یا بر عکس ) و به عبارت سادهتر، یکی یا هردوی آنها، هیچگونه میل و رغبتی برای ادامه زندگی مشترکشان نداشته باشند.
البته اگر درخواست طلاق از جانب زن مطرح شود، او باید بخشی از مهریه یا کلِ آن را به همسر خود ببخشد. ( اگر حس نامطلوب، دوجانبه باشد، آنگاه طلاق را مبارات یا مباراتی میدانند).
یکی از انواع طلاق که در سال های اخیر شایع شده است ، طلاق توافقی است.
فرایند آن نیز بدین نحو است که مرد میتواند در هنگام عقد، به همسر خود وکالت بدهد که به واسطه آن، در هنگام درخواست طلاق از طرف زن، از هم جدا شوند.
در این نوع از طلاق بر خلاف انواع طلاق، زوجین در صورت تمایل میتوانند دادخواست طلاق خود را بطور مشترک مطرح نمایند.
در طلاق توافقی بر خلافِ طلاقهای یکطرفه، دیگر داوری وجود ندارد و طی حداقل یک جلسه دادگاه توسط زوجین، کفایت می کند.
بعد از آن، مراحل دیگر طلاق ادامه می یابد. بنابراین در رابطه با تفاوت این دو نوع از طلاق میتوان به گذشت زن از حقوق مالی خود نظیر مهریه و نفقه اشاره کرد که مسیر طلاق را هموار میسازد.( به آن مبلغی که از جانب زن به مرد اعطا میگردد تا راضی به جدایی از همسر خود شود، عوض یا فدیه گفته میشود).
انواع طلاق در حقوق
از منظر حقوقی، طلاق به دو نوع اصلی تقسیم میشود: طلاق توافقی و طلاق یکطرفه. هر یک از این انواع طلاق ویژگیها و شرایط خاص خود را دارند. در ادامه به بررسی تفاوتهای این دو نوع طلاق میپردازیم:
۱. طلاق توافقی
-
- تعریف: طلاق توافقی زمانی است که هر دو طرف (زن و شوهر) به صورت مشترک تصمیم به جدایی میگیرند و در مورد شرایط طلاق به توافق میرسند.
-
- شرایط: برای این نوع طلاق، طرفین باید به توافق در مورد مسائل مالی، حضانت فرزندان، و دیگر موارد مرتبط برسند.
-
- مدت زمان: معمولاً روند طلاق توافقی سریعتر از طلاق یکطرفه است، زیرا نیازی به بررسیهای طولانیمدت و دادگاههای متعدد ندارد.
-
- مراحل: ثبت درخواست طلاق توافقی در دفاتر ثبت احوال یا محاکم خانواده انجام میشود و معمولاً نیاز به مشاوره خانوادگی دارد.
۲. طلاق یکطرفه
-
- تعریف: طلاق یکطرفه زمانی است که یکی از طرفین (زن یا شوهر) تصمیم به جدایی میگیرد و طرف دیگر با آن موافق نیست.
-
- شرایط: در این نوع طلاق، طرف درخواستدهنده باید دلایل قانونی برای درخواست طلاق ارائه دهد. این دلایل میتواند شامل عدم سازگاری، خیانت، یا سایر مشکلات زناشویی باشد.
-
- مدت زمان: روند طلاق یکطرفه معمولاً طولانیتر است، زیرا نیاز به بررسی و ارزیابی دلایل طلاق توسط دادگاه دارد.
-
- مراحل: درخواست طلاق باید به دادگاه خانواده ارائه شود و ممکن است نیاز به ارائه مدارک و شواهد باشد.
طلاق به معنی پایان شرعی و قانونی ازدواج و جدا شدن همسران از یکدیگر است که در پی آن حقوق وتکالیف متقابلی که بین زوجین در هنگام ازدواج وجود داشته, از میان می رود.
طلاق جنبه های گوناگونی در پی دارد, برای مثال طلاق روانی و طلاق اجتماعی.
طلاق روانی به موقعیتی گفته می شودکه به جهت آن فرد پیوندهای وابستگی عاطفی به همسرش را قطع می کند و به تنها زیستن تن می دهد.
طلاق اجتماعی نیز بع معنای تغییراتی است که در دوستی ها و روابط اجتماعی زن یا مرد رخ می دهد.
۳. تفاوتهای کلیدی
-
- توافق: در طلاق توافقی، هر دو طرف به جدایی رضایت دارند، در حالی که در طلاق یکطرفه، یکی از طرفین مخالف است.
-
- مدت زمان و مراحل: طلاق توافقی سریعتر و سادهتر است، در حالی که طلاق یکطرفه معمولاً زمان بیشتری میبرد و نیاز به بررسیهای قضایی دارد.
-
- شرایط مالی و حضانت: در طلاق توافقی، طرفین میتوانند به توافقات مالی و حضانت فرزندان برسند، در حالی که در طلاق یکطرفه، این مسائل ممکن است به تصمیم دادگاه واگذار شود.
انواع طلاق بر مبنای جنسیت
در دسته بندی انواع طلاق می توان آن را بر مبنای جنسیت درخواست دهنده نیز تقسیم بندی نمود یعنی طلاق به درخواست زوج صورت بگیرد یا طلاق به درخواست زوجه باشد.
توضیح اینکه اگر طلاق از طرف مرد درخواست شود، آغاز پروسه آن ملزوم به ارائه گواهی عدم امکان سازش از جانب مرد است.
اما در طلاق از طرف زن، وکالت در طلاق(که در هنگام عقد از جانب همسرش دریافت نموده) و یا داشتن شرایط عسر و حرج با یکدیگر، منجر به طرح درخواست وی شده و دادگاه نیز وظیفه دارد تا آن را پیگیری نماید.
نتیجهگیری
انتخاب نوع طلاق بستگی به شرایط و توافقات بین طرفین دارد. در هر دو نوع طلاق، مشاوره حقوقی با یک وکیل طلاق میتواند به افراد کمک کند تا بهترین تصمیم را بگیرند و از حقوق خود به درستی دفاع کنند.
سؤالات متداول
● آیا در طلاق خلع و مبارات، زن در مدتِ عده، حق رجوع به عوض را دارد؟
بله. در صورتی که زن این کار را انجام دهد، طلاق بائن تبدیل به طلاق رجعی شده و آنگاه زن، حق دریافت نفقه یا حق ارث را از همسر خود خواهد داشت.
● آیا در طلاق رجعی، زن نیز امکان رجوع دارد؟
خیر، در قانون مدنی ایران، حق رجوع تنها به مرد تعلق دارد.
با وکیل خانواده و طلاق مشورت کنید
وکیل خانواده و طلاق را میتوان یک مشاور حقوقی دانست که در هنگام بروز چالش در زندگی مشترک طرفین، به میدان آمده و بسته به دانش و مهارت خود، مسائل مالی و وجوه مادیِ مربوط به تعاملات زوجین را بررسی نموده و بدین ترتیب، به تسریع و آسانسازیِ روند پروندههای پیشرویش کمک میکند.
شما می توانید برای اطلاعات بیشتر با مشاورین حقوقی وکیل خانواده تهران نیز ارتباط برقرار کنید.
با ما تماس بگیرید
تلفن ما: 02144097162