فریب در ازدواج یا تدلیس و کلاهبرداری و آسیب های ناشی از آن
نکاح و ازدواج

فریب در ازدواج و مشکلات حقوقی ناشی از آن

فریب در ازدواج شامل چیست؟

آیا می‌دانید که در جریان ازدواج، چه فریبکاری‌ها و کلاهبرداری‌های خطرناکی انجام می‌گیرد؟ آیا تا کنون با مواردی نظیر تدلیس یا فریب در ازدواج برخورد کرده‌اید؟ چه خانواده‌هایی که در اثر ناآگاهی و غفلت در دام کلاهبرداران و شیادان قرار گرفته و زندگی خود یا فرزندان خویش را به تباهی و نیستی کشانده‌اند!!!

موارد مهم کلاهبرداری در سال‌های اخیر

از جمله موارد مهمی که این روزها بسیار اتفاق می‌افتد و کلاهبرداران از آن برای فریب در ازدواج استفاده می‌کنند، تظاهر به داشتن ثروت از جانب مرد یا زن و همچنین تحصیلات عالی و موقعیت اجتماعی خوب است.

 

البته مواردی نظیر پنهان کردن تأهل مرد و یا ازدواج خانم در گذشته نیز جزو موارد کلاهبرداری و فریب در ازدواج یا همان«تدلیس» می‌باشد که بسیار شایع شده است. آیا می‌دانستید که کلاهبرداری و فریبکاری صرفاً زمانی اتفاق می‌افتد که ما از حقوق قانونی خود بی‌اطلاع باشیم؟!

فریب در ازدواج یا تدلیس

مطابق مادۀ 1128 قانون مدنی، اگر در عقد صفتی در یکی از طرفین شرط شده باشد و بعد از انعقاد عقد معلوم شود که طرف مذکور فاقد وصف مقصود بوده، برای طرف مقابل حق فسخ خواهد بود، خواه وصف مذکور در عقد تصریح شده باشد یا عقد متبایناً بر آن واقع شده باشد.

بر اساس همین مادۀ قانونی، اگر یکی از طرفین عقد بر اساس صفتی که دیگری ارائه کرده است ازدواج کند ولی بعد از عقد متوجه عدم وجود آن صفت شود، این موضوع باعث ایجاد حق فسخ برای او می‌شود. برخی از مواردی که فسخ نکاح در آن‌ها امکان‌پذیر است در مواد 1121، 1122 و 1123 قانون مدنی پیش‌بینی شده است که از جملۀ آن‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

جنون زن نسبت به مرد و جنون مرد نسبت به زن تا زمانی که قبل از ازدواج از آن آگاه نباشند موجب حق فسخ می‌شود. البته جنون مرد حتی بعد از ازدواج هم برای زن حق فسخ ایجاد می‌کند.

در صورت وجود برخی از عیوب مرد مانند خصاء (اختگی) یا عنن (ناتوانی در زناشویی)، زن تا زمانی که قبل از ازدواج از آن اطلاع نداشته باشد، حق فسخ دارد.

در صورت برخی کمبودها در زنان مانند میخچه (بیماری آلت تناسلی زن که مانع آمیزش می‌شود)، جذام (بیماری پوست)، افتادگی (یکی شدن مقعد و واژن)، زمین‌گیر بودن و کوری هر دو چشم و… با فرض عدم اطلاع مرد قبل از ازدواج، حق فسخ به او داده می‌شود.

در صورتی که زوج با بستن لوله‌های تولید اسپرم موجبات باروری را از خود سلب کرده باشد، زوجه با حصول شرایط لازم و با استناد به فریب در ازدواج حق فسخ دارد.

مواردی نیز وجود دارد که قانون‌گذار هنوز آن‌ها را تعیین نکرده است، اما اگر مادۀ 1128 مقرر کرده باشد یا عقد بر اساس آن بند باشد، یکی از حالات فسخ است که مثلاً می‌توان از میان موارد یادشده به این موارد اشاره کرد:

دروغگویی درمورد میزان تحصیلات یا متأهل بودن مرد که ممکن است هریک از طرفین آن را فریب در ازدواج محسوب نمایند و مواردی مانند عدم باکره بودن زن یا پنهان کردن ازدواج قبلی توسط زن ممکن است به عنوان فریب در ازدواج تصور شود.

فریب در ازدواج و مشکلات حقوقی ناشی از آن

نحوۀ اثبات فریب در ازدواج

برای اثبات فریب در ازدواج شما به‌عنوان مدعی باید ثابت کنید که طرف مقابل با مطالب واهی و دروغین شما را فریب داده است و شما از صحت موضوع اطلاعی نداشته‌اید. برای اثبات این امر یا باید به اقرار طرفین استناد شود یا موضوع از طریق شهادت شهود ثابت شود و یا دلیلی اقامه شود تا قاضی بر صحت موضوع آگاه شود.

قاضی پرونده شواهد شما مانند اظهارات مطلعین، پیامک‌های ارسالی، پرونده‌ها و نظریات پزشکی و قانونی و… را بررسی می‌کند و حقیقت را فاش می‌کند. مثلاً در یک مورد زوج مدعی خیانت زوجه و ادعای باکره بودن ایشان قبل از ازدواج شد، اما در صیغۀ نکاح کلمۀ «خانم» ذکر شده بود، بنابراین شکایت او بی‌نتیجه ماند.

بنابراین، با توجه به دشواری اثبات این موضوع، بهتر است آنچه را که برای شما مهم است در قرارداد یا در حضور شهود بیان کنید. لازم به ذکر است که قبل از انجام هر اقدامی با وکیل خانواده مشورت نمایید.

مجازات فریب در ازدواج

بر اساس مادۀ 647 قانون مجازات اسلامی، هرگاه زن یا مردی شریک زندگی خود را قبل از ازدواج به امور غیرواقعی از قبیل داشتن تحصیلات عالی، تمکن مالی، موقعیت اجتماعی، شغل و موقعیت خاص، تجرد و مانند آن فریب دهند، بر اساس هریک از آن‌ها شخص مرتکب به حبس از شش ماه تا دو سال محکوم خواهد شد.

مصادیق ذکرشده در این ماده محدود نبوده و ممکن است موردی وجود داشته باشد که در این مقاله به آن اشاره نشده باشد. لازم به ذکر است طرفین یک ازدواج خودشان باید مطلب نادرستی را به طرف مقابل گفته باشند و اگر توسط دیگری انجام شود، تدلیس یا فریب در ازدواج محسوب نمی‌شود.

همچنین کلاهبرداری در نکاح زمانی محقق می‌شود که قبل از عقد واقع شود و اگر کلاهبرداری بعد از عقد واقع شود شامل مجازات کلاهبرداری در نکاح نخواهد بود. اما در حکم کلاهبرداری ازدواج تلقی شود.

فریب در ازدواج با فرض اینکه همسر باکره نیست

یکی از مسائلی که بسیار رایج است و در دادگاه‌ها شنیده می‌شود، باکره نبودن زوجه قبل از ازدواج است. اگر مردی ادعا کند که همسرش قبل از عقد باکره نبوده و ایشان قبل از عقد این را نمی‌دانسته است و با فرض باکره بودن با او ازدواج کرده است، مخصوصاً برای زنانی که از سن معمول باکرگی گذشته‌اند، اگر ثابت شود، مصداق فریب در ازدواج است و می‌توان نکاح را فسخ کرد و زوجه را مجازات نمود.

رابطۀ بین فریب در ازدواج و مهریه

در صورتی که عقد به دلایل مذکور در این ماده به هم بخورد، زن مستحق مهریه است، مگر در مواردی که زن و مرد قبل از طلاق نزدیکی نکرده و عقد به هم خورده باشد که در این صورت زن مستحق مهریه نیست. در همین راستا می‌توان به این مورد نیز اشاره کرد که در صورت فسخ قبل از دخول مرد در زن، اگر علت فسخ تقصیر زوج به‌دلیل زنا باشد، به زن مهریه تعلق می‌گیرد و مقدار مهریه نصف مهریه‌ای است که در عقدنامه درج شده است.

ضروری است که برای رسیدن به موفقیت در هر امری، از خدمات متخصص‌ترین افراد در آن حوزه باید استفاده کنید. مشاوران حقوقی آنلاین سایت وکیل خانواده (مهروران)، جمعی از بهترین و ماهر‎ترین مشاوران در دعاوی خانواده می‌باشند.

برای کسب بهترین نتیجه و قبل از هر اقدام، نخست با مشاوران حقوقی دعاوی خانواده در مجموعۀ وکیل خانواده به‌صورت آنلاین و یا تلفنی ارتباط برقرار کنید.

چگونه پروندۀ فریب در ازدواج خود را به وکلای خانواده بسپاریم؟!

شما برای ارجاع پرونده در خصوص فریب در ازدواج می‌توانید با شمارۀ 02144097162 تماس بگیرید تا پشتیبانان سامانۀ وکلای خانواده با تعیین زمان مراجعۀ حضوری شما را با وکیل مربوطه در این حوزه هماهنگ نمایند.

همچنین می‌توانید از طریق لینک درخواست مشاورۀ تلفنی به بخش مشاورۀ غیرحضوری مراجعه نموده و با پر نمودن فرم با وکیل متخصص در این حوزه مشاوره دریافت نمایید.

فریب در ازدواج و مشکلات حقوقی ناشی از آن

آیا در صورت تدلیس در ازدواج مهریه داده می‌شود؟

اگر زن به دلیل فریب مرد، عقد را خاتمه دهد، مهریه تعلق نمی‌گیرد.

مجازات فریب در ازدواج مجرمانه چیست؟

مجازات خیانت در ازدواج از سه ماه تا یک سال حبس است.

اگر شوهر دیوانه باشد و زن از جنون او اطلاع نداشته باشد، آیا زن می‌تواند از دادگاه تقاضای بطلان کند؟

بر اساس مادۀ 1125 قانون مدنی، جنون زوجه اگر بعد از عقد واقع شود، برای زوجه حق فسخ خواهد داشت.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا