اثبات خیانت همسر در دادگاه
فرایند و مشکلات اثبات خیانت همسر
چه اندازه از حقوق قانونی خود در مقابل خیانت همسر اطلاع دارید؟ نفقه، اجرت المثل و مهریه در خیانت زن چگونه تعیین می شود؟ در خیانت یکی از زوجین، حق حضانت فرزندان با کدام یک از والدین است و دادگاه در این مورد چگونه تصمیم می گیرد؟
ماهیت ازدواج تعهدی است که در آن دو نفر خود را ملزم میدانند که مطابق با شرع و عرف و قانون حاکم بر جامعه تشکیل خانواده دهند و نسبت بهم و خانواده ای که تشکیل میدهند اصول اخلاقی و عاطفی را رعایت نمایند.
ازدواج و تشکیل خانواده در واقعیت امر برای حفظ قداست و کیان خانواده و همینطور پرورش درست کودکان است که زن و شوهر باید نسبت به عهد خود وفادار باشند. خیانت علاوه بر دلشکستگی فراوان برای فرد مقابل، آثار جبران ناپذیری از جمله از بین رفتن اعتماد در جامعه را به همراه دارد.
متأسفانه در ایران بسیاری از موارد طلاق مربوط به خیانت همسر است. به علاوه در مواردی فرد به دلیل آسیب عاطفی ناشی از خیانت، تا مدت ها نمی تواند به روال معمول زندگی باز گردد. این مورد بیشتر در بین زنانی که از نظر مالی مستقل نیستند یا ترس از دست دادن حضانت فرزندان خود را دارند بیشتر دیده میشود.
بنابراین لازم است که افراد در مورد حقوق خود در زندگی مشترک بیشتر بدانند تا در صورت بروز مشکلاتی از این دست، توانایی حل آن را داشته باشند.
خیانت در معنای لغوی یعنی نقض کردن تعهد و در زندگی مشترک به معنای انتخاب به هنجار شکنی در اساس خانواده و شکستن پیمان بسته شده بین زن و شوهر است. در واقع خیانت در ازدواج، ایجاد یک رابطه خارج از تعهد زناشویی با نفر سوم است. اگر خیانت از سوی هریک از زوجین (زن یا شوهر) اتفاق بیفتد و همسر متوجه شود، آثاری مانند حق طلاق و یا اجرای حکم رجم(سنگسار) را در پی خواهد داشت.
در این مقاله به تفصیل خیانت هر یک از زوجین را شرح داده و به بررسی اثبات خیانت همسر و همچنین فرایند و مشکلات اثبات خیانت همسر خواهیم پرداخت.
خیانت مرد متاهل و آثار حقوقی ناشی از آن
اگر مردی به صورت مخفیانه و بدون اجازه همسر اول خود ازدواج مجدد نماید، در صورتیکه حکم دادگاه را نیز برای ازدواج مجدد خود نداشته باشد، به منزله خیانت است. مطابق قانون، حق طلاق از مرد سلب شده و به زن داده می شود.
اگر مرد خیانت کار با زن متاهل رابطه داشته باشد، در صورت رخ دادن زنای محصنه، حد شرعی اعدام اجرا می شود و در صورت عدم اثبات زنا، مجازات تعزیری اعمال می شود.
اگر رابطه مانند تماس بدنی مثل بوسیدن یا رفتارهای مشابه رخ داده باشد، مجازات تعزیری شامل تا 99 ضربه شلاق خواهد بود.
علاوه براین، یکی دیگر از آثار خیانت مرد متاهل آن است که همسرش میتواند از وی ارائه متن تعهد بر عدم خیانت را به منظور ایجاد امنیت آتی، مطالبه نماید.
خیانت زن شوهردار چه آثار حقوقی را به همراه دارد؟
مرد پس از اثبات خیانت همسر در دادگاه، مجاز است در خصوص ادامه زندگی یا طلاق به تنهایی تصمیم بگیرد. در خیانت چنانچه زن متاهل با مرد متاهل رابطه داشته باشد، حکم آن رجم (سنگسار) است.
مرد طبق قانون مدنی میتواند با مراجعه به دادگاه برای طلاق زن، دادخواستی را ارائه دهد. در صورتیکه حتی مرد تصمیم به بخشش همسر خود بگیرد و خواستار ادامه زندگی با وی باشد اما خواهان باز پس گیری حق طلاق باشد ، حتی اگر در سند ازدواج آنها حق طلاق به زن داده شده باشد، مرد میتواند حق طلاق را از همسرش باز پس بگیرد.
اما اگر مردی فقط به همسرش اتهام خیانت بزند و نتواند آن را در دادگاه اثبات کند، زن میتواند علیه شوهرش اعاده حیثیت کند و خواهان جبران تمام ضرر و زیانهای مادی و معنوی را نماید.
حقوق زن و مرد پس از مواجهه با خیانت چیست؟
درصورتی که زن به همسر خود خیانت کند:
مرد میتواند به تنهایی برای ادامه زندگی مشترکشان تصمیمگیری کند و طبق قانون مدنی، مرد میتواند با مراجعه به دادگاه درخواست طلاق همسر خود را ثبت نماید. حتی اگر در سند ازدواج حق طلاق به زن داده شده باشد، در صورت اثبات خیانت همسر در دادگاه، مرد میتواند حق طلاق را از او بگیرد.
– اگر زنی به همسر خود خیانت کند حتی در صورت شکایت و اثبات خیانت، دریافت سهم الارث زن از مرد سلب نخواهد شد و اگر شوهر فوت شود، زن از شوهر خود ارث میبرد.
– اگر مردی بی دلیل همسر خود را طلاق دهد باید نصف اموال خود و اجرت المثل را به زن پرداخت کند، اما در صورتی که به دلیل خیانت همسرش، خواستار طلاق وی شود، حقوقی مثل تنصیف اموال و اجرت المثل به زن تعلق نخواهد گرفت. علاوه بر آن، اگر مرد متوجه خیانت همسر خود شود میتواند با ارائه مدارک لازم مربوط به خیانت همسر، اجازه ازدواج مجدد خود را از دادگاه کسب کند.
درصورتی که مرد به همسر خود خیانت کند:
در صورتیکه زن متوجه خیانت همسر خود شود و همسرش بدون اجازه او یا اجازه دادگاه زن دیگری اختیار نماید، طبق قانون حق طلاق از مرد گرفته خواهد شد و حق طلاق به زن منتقل میشود. البته براساس قانون مدنی، مهریه زن در هر شرایطی باید پرداخت شود. حتی درفرض خیانت زن نیز حق مطالبه مهریه و نفقه از زن سلب نخواهد شد و نفقه تا هنگام تمکین زن (سکونت مشترک با مرد) باید پرداخت شود.
تکلیف مهریه در صورت اثبات خیانت همسر در دادگاه
با جاری شدن صیغه ازدواج، مالکیت زن بر مهریه محقق شده و به او تعلق دارد و هر زمان اراده کند میتواند مهریه خود را از مرد مطالبه نماید. بدین معنا که حتی اگر زن خیانت کرده و رابطه نامشروع داشته همچنان میتواند مهریه خود را از همسر خود مطالبه کند و شوهر وظیفه خواهد داشت که مهریه را پرداخت کند.
بدون شک راههای مطالبه مهریه با مشکلات و دشواریهایی همراه خواهد بود اما به معنای ابطال حق مطالبه نخواهد بود. بنابراین برقراری رابطه نامشروع و خیانت زن موجب از میان رفتن حق مهریه نمیشود، با این حال چنانچه مرد متوجه خیانت همسر خود شده و خواستار طلاق همسرش باشد، زن و شوهر میتوانند توافق کنند که اگر مرد از شکایت خود نسبت به زن خیانتکار صرف نظر کند، زن نیز مهریه خویش را به صورت کامل به شوهر خود بذل نماید.
در صورت خیانت یکی از زوجین تکلیف حضانت فرزندان چیست؟
خیانت زن یکی از مواردی است که میتواند منجر به سلب حضانت فرزند از زن شود. البته باید در نظر داشت که درخصوص سلب حضانت زن به دلیل رابطه نامشروع، ابتدا باید ارتکاب رابطه نامشروع زن در دادگاه کیفری اثبات شود و بعد از اثبات خیانت زن در دادگاه، مردخواستار سلب حضانت فرزند توسط زن شود.
همچنین در صورتی که رابطه نامشروع زن، نشان از انحطاط اخلاقی زن و یا استمرار آن موجب شهرت زن به فساد و فحشا شود، دادگاه برای صلاح فرزند، حضانت فرزند را از وی سلب خواهد کرد.
اگر زن بتواند علاوه بر خیانت شوهرش، شهرت وی به فساد اخلاقی را نیز به اثبات دادگاه برساند، میتواند حضانت فرزندان را نیز از وی سلب نماید.
راه های اثبات خیانت همسر چیست؟
مهمترین و اولین راه اثبات خیانت همسر، اقرار از سوی متهم است. فرد خیانت کار باید در نزد قاضی و یا بازپرس پرونده به خیانت خود نسبت به همسرش اعتراف کند. در صورت خیانت و رخ دادن زنا بین طرفین، برای اثبات آن، علاوه بر اقرار خود شخص، چهار مرد عادل و یا سه مرد عادل و دو زن عادل نیز باید شهادت دهند. به طور کلی ادله اثبات خیانت همسر در دادگاه، بینه شرعی (شهادت شرعی در اصطلاح فقهی) مانند اقرار، شهادت شهود و ادله قضایی مانند علم قاضی و امارات قضایی مانند پرینت پیامک، پرینت تماس یا حتی فیلم و عکس را شامل میشود.
سخن پایانی
خیانت یکی از عناوین حقوقی حساس است که میتواند تأثیرات عمیقی بر زندگی فردی و خانوادگی افراد داشته باشد. در سیستم قضایی، اثبات چنین ادعایی فرآیندی پیچیده و دقیق است که نیازمند ارائه مدارک و مستندات معتبر و قانعکننده به دادگاه میباشد. در تمام مراحل فرایند بهتر است از وکیل خانواده کمک بگیرید چرا که مسائلی مانند حقوق مالی زوجین و حضانت فرزندان از حساسیت بسزایی برخوردار بوده و نیازمند تخصص و تجربه فراوان است. گروه حقوقی مهروران با وکلای مجرب و متبحر خود در تمام موضوعات خانواده همیشه آماده همراهی شما عزیزان است.